התותחים רועמים ולנו גונבים משאבים!

פעם כשעוד היו איגודי עובדים חזקים, והם הבינו כי עיקר מטרתם היא לתמוך ולשמור על הפועלים במדינת ישראל דנתי עם אחד ממרצי באוניברסיטה על נושא חוקי העבודה, משמעותם וחיוניותם לנו כחברה.

הוא הביע דאגה מהמצב הקיים, וטען כי חקיקת העבודה הולכת ומתדרדרת, וכי ריבוי עובדי הקבלן, וההצפה של המדינה במהגרי עבודה, "עובדים זרים", תוך עשור עד שלשה יהיו מכת מוות לעבודה המאורגנת בישראל. שאלתי מה עושים? והוא טען כי בשלב זה, בעוד להסתדרות יש כוח, יש להלום בספר החוקים – ולייצב מערכת חוקי עבודה שתגן על העובדים "הגל הניאו-ליברלי העכור הזה יגרום לחיסול מעמד העבודה הישראלי…"

ובכן, הימים ימי מלחמה, ולא אינני מדבר על המלחמה בדרום, אני מדבר על המלחמה על הבית על העבודה הישראלית ועל כבוד העובדים וחירותם. במהלך קצת תמוה, תוך ניסיון של שר התקשורת להתחבב על העם, או לעמוד בסטנדרט הכחלוני, תוך שימוש בסיסמא "לא עוד אגרה"  להזכירכם כ-400 ₪ לשנה, חלקנו משלמים סכום זה לכבלים בחודש!!! העביר חוק לסגירת רשות השידור. מהלך תמוהה לכל הדעות תוך פגיעה במשאב ציבורי ראשון במעלה. אולם, יש בינינו, ולא מעט ששמחים על מהלך זה – ואני טוען כי אלו לא ירדו לעומקו של החוק – כי היום הרשות מחר עוד גופים. הבה ואנסה לפשט את העניין.

 

ואו! לבטל אגרה רצים, אבל חשבון כבלים של 400 ויותר בחודש זה לא מדברים...

ואו! לבטל אגרה רצים, אבל חשבון כבלים של 400 ויותר בחודש זה לא מדברים…

 

חוק השידור הציבורי החדש שאך זה תוך סערת המלחמה בעזה התקבל, הופך לקרדום שאם יושמש יהא חוק שמחסל את הזכויות הבסיסיות של אזרחי המדינה להתפרנס בכבוד. לכל מי שחשב שמדובר בחוק מתקדם שמטרתו לסגור מוסד בעייתי על מנת להקים גוף חדש בריא הנה ההסבר הפשוט: מדובר בחוק שכל מטרתו היא לפטר את כל עובדי התאגיד הקיים על מנת להכניס עובדים חדשים. אמנם בחוק מצוין כי עם הקמת התאגיד החדש יישארו כעשרים וחמישה אחוזים מהעובדים הישנים – כמובן שהם יישארו אך לדעתי לא יעבור זמן רב, ובשקט בשקט גם הם ימצאו עצמם בבית. על חוק זה ניתן רק להצטער, זהו חוק שבז לעקרונות הבסיסיים של זכויות אזרח, אדם ועובדים. זהו חוק שמציג משנה בעייתית שאינה עומדת בקנה אחד עם משטר דמוקרטי שמאפשר הסדרי תעסוקה סבירים בהסכמה. חוק זה מאפשר כפיית הסכמי עבודה ופיטורי עובדים באמצעות חקיקה של נציגי הציבור – זהו מצב ממש מקברי – בו הציבור בחר בנציגים שכעת ניתנה להם הזכות לפטר את ציבור בוחריהם ולפורר את המרקם העדין של יחסי עבודה בכלל ואת הסקטור הציבורי בפרט.

מפטרים לפי חוק! מה יהיה עם רחלי?

מפטרים לפי חוק! מה יהיה עם רחלי?

בנוסף, בימים אלו בהם נכנס החוק לרשומות, ימונה לרשות השידור, אולי הגורם המרכזי ביותר במדינת ישראל לדיווחי חדשות אקטואליה תרבות ועוד, עורך דין שיפרק וינהל אותה בפועל על פי שיקולים חשבונאיים בלבד. אותו מפרק יפעל לבד, ללא כל בקרה ציבורית, פרט לזו שיקבל על פי חוק מבית המשפט. המנהלים אותם הוא יבחר לא יבחנו על ידי אנשי מקצוע אלא על ידי בית משפט. חישבו על כך, רשות השידור תנוהל מעתה ועד להקמתה של הרשות החדשה על ידי מפרק ובית המשפט! האם זה נראה הגיוני למישהו? זוהי תופעה ללא אח ורע בעולם הדמוקרטי והלכה ולמעשה מצב זה יכול להסתיים בתוצאות הרות אסון, אולי אף חמורות מההחלטה לסגור לאלתר ולבטל לחלוטין את השידור הציבורי. שכן, הספק לגבי אמינות הדיווחים יעלה עוד ועוד עד כדי סכנה ממשית שהרשות תהפוך לגוף שידברר את הממשלה. שהרי אם נחשוב על כך באופן לוגי, כל העובדים שישארו ברשות בתקופת הפרוק – יעמדו כולם תחת איום הפיטורים – להחלטת המפרק – ומה נוח קל וטוב מאשר "להתנהג יפה" על מנת להמשיך ולעבוד ברשות החדשה. זהו אינו מצב נורמלי ושום חברה אזרחית תוססת ודמוקרטית לא הייתה מסכימה שצעד מסוג זה יעשה במשאב ציבורי כה חשוב!

ומי ידאג למנו? העיקר הפופוליזם!

ומי ידאג למנו? העיקר הפופוליזם!

 

כפי שניתן לראות מהאמור לעיל, צעד זה מלא בבעיות חמורות ופגיעה ישירה במשאבים ציבוריים מהמעלה הראשונה, וכל זה מטובל בחוסר הבנה בסיסית בהבנת האינטרס הציבורי. עמדתה של התקשורת הפרטית ברורה לכל בר בי דעת. אולם עולה השאלה, מדוע שותקים גופים אחרים? היכן החברה האזרחית? האקדמיה? אנשי אמנות? אינטלקטואלים? ומעל לכל איגודי העובדים? בטוחני כי מהלך זה ישמש למחקרים עתידיים רבים שעוד ידובר בהם רבות – למגינת לבי אלו כולם יהיו לאחר טקס הקבורה הממלכתי שיעשה לרשות השידור.

גילוי נאות – כותב המאמר משמש פרשן בתוכנית שירים ושערים ברשת ב' – כמו גם חבר בוועדה המסדרת בתוכנית סדר יום ברשת ב'.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

  • אודליה  ביום אוגוסט 8, 2014 בשעה 3:14 pm

    "תחזקנה" ו…"יישר כוח"! ואכן תגובתי אולי נראית קצת מיושנת בסגנונה אבל טוב ישן והגון מהנהנתנות הלא כל כך חבויה מעין הציבור שמאפיינת כיום, למרבה הצער כמה וכמה מבעלי השררה הנוכחיים.

  • FLORIE OAK  ביום אוגוסט 11, 2014 בשעה 8:41 pm

    ד"ר זובידה, היי, בתור צופה נאמנה של ערוץ אחד, לי אישית כואב עם סגירת רשות השידור, אם הולכים להפוך את ערוץ השידור הציבורי לערוץ שידור "מגויס" לטובת השלטון, הרי זה מעיד על כך שהדמוקרטיה בארץ שגם ככה לא במיטבה הולכת מדחי אל דחי. למה עובדי הרשות שותקים ולא מקימים קול צעקה? נראה שיותר מכולם דווקא הם, עובדי הרשות הרימו ידיים ומסכימים עם הגזירה, וחבל…. כי ברגע שהחוק עבר,
    כנראה שאין מה לעשות… בכל אופן לי הערוץ הזה יחסר מאוד.

    • hani24  ביום אוגוסט 14, 2014 בשעה 3:37 pm

      הי פלורי, אני חושב שהם עשו ככול שביכולתם להגיב – כמו הקמפיין של המפוטרים ועוד… העניין הוא שזה לא רק שהם צריכים לקום ולעשות דבר מה, נכון להם לוקחים את הפרנסה, אבל לנו לוקחים משאב ציבורי ראשון במעלה…ואנחנו שותקים כולם שותקים!

  • Shai Perry  ביום אוגוסט 12, 2014 בשעה 9:45 am

    חשוב לדאוג לעובדים אבל כדאי לוודא שהעבודה המאורגנת לא הופכת לשוד מאורגן של הקופה הציבורית. בנמלים, ברכבת, בחברת החשמל, בבנקים וכנראה גם ברשות השידור, הועדים הגדולים הם מאפיה שלוקחת פרוטקשן מכולנו.

    מתוך דמרקר:(http://www.themarker.com/markerweek/1.2237556)
    "
    על פי דו"ח השכר במגזר הציבורי, השכר הממוצע ברשות השידור הגיע ב-2012 ל-18,208 שקל בחודש. עובדי השידור הציבורי, בעיקר המהנדסים והטכנאים המאוגדים, מרוויחים הרבה יותר מהממוצע במגזר הציבורי, שהגיע ב-2012 ל-14,109 אלף שקל בחודש, והרבה יותר מעובדי המגזר הפרטי

    הבעיה היא לא רק בשכר העובדים, אלא במספרם. כמה עובדים מועסקים ברשות? אף אחד לא באמת יודע. אפילו בוועדת לנדס הציגו אנשי הרשות מספרים סותרים. ההערכות הן שכיום מועסקים ברשות כ-1,800 עובדים, שמספרם אמור היה לרדת ל-1,300 עובדים אם הרפורמה המקורית היתה מיושמת. כל גורמי המקצוע סבורים כי אין צורך במספר גבוה כל כך של עובדים.
    "

    מתוך דה מרקר http://www.themarker.com/advertising/1.2197799
    "
    משתלם לעבוד ברשות השידור: טכנאי קול ברשות הרוויח ב-2012 שכר ברוטו של 45.9 אלף שקל בחודש, וטכנאי קול נוסף קיבל 43.7 אלף שקל. בנוסף לזה, מפקח שידור מקבל שכר של 41.2 אלף שקל בחודש, ומפקח בכיר זוכה לשכר ברוטו של 40.3 אלף שקל בחודש. נתוני השכר של עובדי רשות השידור נחשפו במסגרת הדו"ח השנתי של הממונה על השכר במשרד האוצר עו"ד קובי אמסלם.

    רשות השידור, גוף שנמצא במצוקה קשה ועתידו מעורפל בשל דיוני ועדת לנדס, מככב בטבלת שיאני השכר במגזר הציבורי. מהנתונים עולה כי הפרשן הכלכלי עודד שחר זוכה לשכר חודשי של 55.5 אלף שקל, והפרשן לענייני ערבים עודד גרנות – מקבל 53.3 אלף שקל בחודש. מרב מילר, מגישת מהדורת "מבט" בערוץ הראשון זוכה לשכר של 40.2 אלף שקל בחודש. הכתבת הצבאית של קול ישראל, כרמלה מנשה, מקבלת שכר חודשי של 41.3 אלף שקל.
    "

    • hani24  ביום אוגוסט 14, 2014 בשעה 3:43 pm

      שי פרי ברוך השב! חשבתי שהלכת מאיתנו…אני שמח שאתה כאן.

      אני מסכים! אסור שעובדים ינצלו לרעה את המשאבים הציבוריים. כעת לאחר שאמרתי זאת – להביט על שכר העובדים בנמלים, חברת חשמל וגם רשות הציבור זהו לעג לרש לעומת מה שקורה בארגונים המוסדיים שהם שלנו כבנקים, קרנות פנסיה, ביטוחים ועוד. ואתה רוצה להגיד לי שזה לא מפריע לך? ואם כן, אז למה לא לפרק גם אותם? ואם בכלל יותר לי הרי שהם היו בידי המדינה ואז "הופרטו" (מילה מקבילה לנמכרו לחברים בזול על מנת שיוכלו לעשות מיליארדים)…

      אז בוא ונוציא את הראש מהמקום בו הוא נמצא בחשיכה ונביט על התמונה הכללית – לא מפרקים נכס ציבורי בצורה כזו, מתקנים, מסדרים משנים אבל לעולם לא סוגרים!
      אבל לך תדע אני בטוח שתמצא כתבה טובה בדה מרקר שתגיד שצריך לסגור (תחפש תחת השם טוקר….)

      • Shai Perry  ביום אוגוסט 14, 2014 בשעה 4:33 pm

        תודה, באמת רציתי ללכת, אבל כשראיתי כל כך הרבה אידיאולוגיה וכל-כך מעט עובדות, חשבתי שכדאי להפנות לקצת נתונים שזמינים לכל (ומיועדים לאלו שלא חוששים להתבלבל מהעובדות).

        התמונה הכללית והמוארת (על ידי ועדת לנדס וכל הרפורמות שנכשלו קודם) ברשות השידור היא: (א) שיש יותר מדי עובדים (ב) שהם מרוויחים הרבה יותר מהממוצע בשוק (ג) שאי אפשר לתקן את זה בגלל "העובדה המאורגנת" (קרי: פרוטקשן בהגנת החוק) – כלומר שהוועד לא מאפשר לנהל את הארגון ביעילות..
        לכן אין ברירה, כדי למגר את הפרוטקשן המאורגן, צריך: (א) לסגור את הרשות, (ב) לפטר את כל העובדים כולל ראשי המאפייה (ג) לשכור בחזרה עובדים נחוצים בשכר הוגן.

        ובהכללה, צריך לפרק או להחרים כל גוף/חברה ציבורית שבה ועד העובדים סוחט את ההנהלה על חשבון הלקוחות. אני לא בטוח שכל הגופים שציינת הם ציבוריים.

        • hani24  ביום אוגוסט 14, 2014 בשעה 8:52 pm

          בחיי איזה מזל שבא האיש הלבן והטוב שמאיר את עינינו! תודה.
          הדיון לרשותך…בעיקר עם עצמך.
          הני

          • Shai Perry  ביום אוגוסט 15, 2014 בשעה 8:52 am

            איפה דיון?
            משום מה הכול לגופו של אדם (שחור/לבן) ולא לגופו של עניין.
            אשתדל יותר לעמוד בהבטחתי ולא להפריע יותר.
            שי

            • hani24  ביום אוגוסט 15, 2014 בשעה 11:47 am

              אני וכלל ישראל מודים להוד עיוורותו שוקרא בעיקר מה שאחרים עונים לו וקשה לו עד בלתי אפשרי לו ליטול את הבניין מבין עיניו. שלום ולא להתראות

              • Shai Perry  ביום אוגוסט 15, 2014 בשעה 1:41 pm

                רגע, רגע, למה ככה?
                אני שמעתי דברים אחרים על הכנסת האורחים המזרחית. אתה מזרחי גאה, לא?

                אז מה כל כך קשה למזרחי להשאיר את הסכין בצד שהוא שומע דעה שונה משלו, אפילו שזה בא מעז עיוורת ולבנה, רחמנא ליצלן?

                למה שלא יסביר לעיוורים שבחבורה מה שהם לא רואים: (א) האם אין יותר מדי עובדים ברשות השידור? (ב) האם השכר הממוצע שלהם לא גבוה מהממוצע בשוק? (ג) האם העובדים לא הכשילו את כל הרפורמות הקודמות ברשות?

                ולמה לטפח כל כך הרבה טינה אישית כלפי כופרים שלא מצליחים ליטול את הקורה שמסתירה מעיניהם את אור האמת היחידה? מה, ככה נבנה חברה סולידרית וצודקת יותר?! או שאתה הולך ישר על מהפכה אלימה ודיקטטורה של הפרולטריון המזרחי?

                • hani24  ביום אוגוסט 15, 2014 בשעה 7:09 pm

                  ואו, גאוני עברת לטקטיקה של איוול מטובלת בגזענות עם קצת סטריאטיפים אולי יצא משהו…שי לך לך לילדים/חברים/מישהו שלך תטריל אותם עד שתפרח נשמתם. אין לי שיח עם שכמותך.

  • Dori  ביום אוגוסט 13, 2014 בשעה 2:07 pm

    איזה עוד גופים, לשיטתך, יעברו את אותו תהליך?

    חשיבות השידור הציבורי מובנת (אם כי לא ליוזמי החקיקה, כנראה), אבל מה עם ההתנהלות הבעייתי, בלשון המעטה, של רשות השידור – החל מהאגרה עצמה (הסכום לא באמת משנה, בינינו; הכפיה משנה), המינויים הפוליטיים, השביתות והעיצומים (שביתות "אנטי קידמה טכנולוגית", השבתת שידורים, וגם השקופיות במהלך המונדיאל)…הרשות הביאה את זה על עצמה, בהתנהלות כושלת לאורך שנים.
    אגב, כקוריוז – אם שילמתי 400 שקל לשנה, וצפיתי רק במהלך המונדיאל – יצא ששילמתי 1600 שקל על כמה משחקי כדורגל עם פרשנים גרועים.

    • hani24  ביום אוגוסט 14, 2014 בשעה 3:39 pm

      חברת החשמל, רשות הנמלים, רכבת ישראל ועוד – וזכור כולנו נתחרט על כך.

      לגבי ההתנהלות הבעייתית, אני מסכים ומקבל, אבל לא זורקים פצצת אטום על מדינה שהיא שיש לה שלטון בעייתי….היה ניתן לעשות זאת אחרת מבלי לשלוח כ-1800 עובדים למעגל האבטלה.

      ךלגבי הקוריוז שלך, אני רק רוצה להזכיר לך שזוהי אגרת הטלוויזיה והרדיו וטוחני כי ניצלת כמה דקות של רדיו ציבורי ועוד כמה שידורים מלבד מונדיאל, אך ניחא, די לו לאדם באמונתו כי הכול לפי ראות עיניו…
      הני

להשאיר תגובה

היכנס באמצעות אחת השיטות האלה כדי לפרסם את התגובה שלך:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: