בתגובה לטור שכתבתי על שוד הקרקעות הגדול המתרחש בחסות מנהל מקרקעי ישראל, שר השיכון והתנועה הקיבוצית – בחר יורם רז, איש יקר ומנכ"ל האקדמית עמק יזרעאל, לענות לי בטור נגדי "אנחנו שודדי קרקעות?" – אז רק על מנת לסגור את הפינה של דיוקים היסטוריים להלן תשובתי המפורטת!
יורם רז הוא אכן איש יקר וקולגה מצוין במכללה אבל נראה כי רוח הדיוק בה הוא פותח את מאמרו היא ממנו והלאה, וההסתמכות שלו על נוסטלגיה שנס ליחה אינה במקומה. במקום לבוא ולנסות להעיר מתים, אולי כדאי להישיר מבט אל מה שקורה בישראל היום ולנסות לפתור את בעיית הדיור ואיכות החיים של הכלל, בין אם הם בנים ממשיכים בקיבוצים או תושבי עיירות הפיתוח והפריפריה.
ראשית, אני קורא ולא מאמין שיורם, ידידי, משתמש בטיעון בתי הקרבות הצבאיים – שהרי אם הוא היה יוצא ממשרדו לספריה היפיפה שלנו הוא היה מגלה את ספרו של ד"ר יגיל לוי "מצבא העם לצבא הפריפריות" שם היה מוצא כמה וכמה עובדות שהיו שופכות אור חדש על הטיעון שלו בעיקר בהשוואה בין הקיבוצים לבני יישובי הפריפריה וישיבות ההסדר, מין קלישאה כזאת על "היזהרו בבני עניים…" הימים של הטיעונים הללו פסו מן העולם והעובדות מוכיחות זאת נכוחה. וכאן אני מסכים עם יורם, חשוב לדייק בעובדות ולא להסתמך על דמגוגיה פופוליסטית שאין בינה לבין המציאות דבר.
ולהלן הנתונים:
- הקיבוצים אכן לא קיבלו את האדמות מהמדינה, הם גם מעולם לא קנו את האדמות! האדמות נקנו על ידי ה"עם היהודי" ונמסרו למשמורת לידי הקיבוצים. הכסף שהגיע מהגולה שימש לרכישת קרקעות! קרקעות אלו מעולם לא היו קניין של הקיבוצים, הם היו קניין של העם היהודי, עובדות ידידי הן לחם חוקנו. ועם הקמת המדינה, לא היה זה מטוב ליבם של הקיבוצים או מהשקפת עולמם "למסור" את הקרקעות למדינה זו הייתה קרקע של העם היהודי כולו. מושבות הברון היו שונות בתכלית משום שמי שקנה אותם היו אנשים פרטיים – הברון! ועל כן דינם אינו דינו של הקיבוצים. דיוק היסטורי קטן ומשמעותי שוב.
- מעניין הטיעון לגבי מחיר הקרקע, כי עד כמה שאני יודע אם אני רוצה לקנות קרקע או חברי אנחנו נשלם 100% מערכה למנהל ואז עוד קצת מיסים, למה מדובר ב-91% או לעיתים ב-51% עם הנחה ניכרת של 12% שידידי שכח מלהזכיר אותה וכל אלו לא יצאו מכיסו של החבר/ה אלא מהאגודה השיתופית, והמעניין יותר הוא שחלק מהבתים ימכרו במחיר מלא למי שיחליטו בוועדות הקבלה – וחלק "יינתנו" ל"בנים/בנות ממשיכים" – וכמה הם ישלמו? ובכן פה קבור הכלב – הם כנראה לא ישלמו! למה? לא יודע…אני אומר אין לי בעיה אבל אז כל הבנים והבנות הממשיכים בארץ צריכים לקבל את אותה ההטבה, לא יודע למה אבל לא נראה לי שזה יקרה.
- ממשיך לו יורם ומפליג בשבח הקיבוצים ש"מסרו" אדמות למדינה אל מול חובותיהם. חשוב לציין כי אדמות אכן ניתנו למדינה אולם עם זאת מדינת ישראל והבנקים (אנחנו!) מחקו חובות בסך 19.5 מיליארד שקלים!!! לקיבוצים. כן, עובדות הן דבר חשוב ולפעמים גם קשה. למשל מעניין אותי מה היה קורה לעיירת פיתוח אם היא הייתה בחובות מסוג זה, להזכירכם מינו לעיירות כאופקים וועדות קרואות על הרבה פחות…עובדה!

זה עוד כשחשבו שההסדר יהיה רק 19 מיליארד ככה הוא טפח ל-19.5 מיליארד – כשהקיבוצים "מחזירים" אדמות לא שלהם בסך 2.5 מיליארד ומשלמים פחות משני אחוזים מהחוב במזומן. מי שילם את השאר – אנחנו!!!!
אליבא דה יורם, הזדקנות התנועה הקיבוצית היא בעיה שעל כולנו לפתור, אולם לא בצורה של פתיחת הקיבוצים לכולם ובנייה מסיבית לתושבי עיירות הפיתוח ששנים גרו סביב הקיבוצים עבדו בקיבוצים אך מעולם לא הוזמנו פנימה למערכות החינוך והתרבות שלהם – וגם היום זה לא יקרה – כי לא כולם יוזמנו לדיור החדש בקיבוצים. מעניין יורם את מי רוצים להזמין פנימה? מי רואים חברי הקיבוץ בעיני רוחם מאכלסים את הדירות שלא יינתנו לבנות ובנים ממשיכים? שוב וועדות קבלה? מה יהיו הקריטריונים? לא יודע זה נראה לי קצת בעייתי…

עוד פעם גדרות, הפעם יקראו להן "וועדות (אי)קבלה", וילדי הפריפריה ואנשיה ישארו מבחוץ מביטים פנימה על הבריכה ושאר המשאבים "של" הקיבוץ…(הבריכה של קיבוץ יפתח זכויות הצילום מיכאל יעקובסון (ויקיפדיה))
אין ספק כי לתנועה הקיבוצית יש חלק בהיסטוריה של מדינת ישראל, יש מי שיעריך חלק זה כגדול או כקטן יותר, אולם אני ידידי יורם לא מסתכל אחורה, אני מביט קדימה אני יושב על גדת הנהר ורואה דור שלישי של בני פריפריה שחיים בעוני, ללא דיור, ללא חינוך נאות וללא עתיד. ואני אומר שמקום להעיר מתים, הבא וניתן לחיים מה שמגיע להם מזון, מעון, מלבוש, מורה ומרפא – ובכוונה אני משתמש בחמשת המ"מים של ז'בוטינסקי – כי הגיע הזמן להבין שעם כל הכבוד להיסטוריה אנחנו מביטים לעתיד – והקיבוצים נמצאים בכול מקום גם בגליל וגם בעמק – ולא ניתן להמשיך להחזיק בקרקעות המדינה כבנות ערובה לבנייה בה יונצח מעגל הבעלות על הקרקע – אם תבינו זאת הפתרון יגיע מהר מהמצופה.
תגובות
המתנחלים הקיבוצים ובוני הוילות בג'ונגל שהם פולשים קולוניאליסטים מארופה כולם שודדי קרקעות ופושעי מלחמה .
הקיבוצים היו עמוד השדרה של המדינה אך הזכיות עליה שייכות לכולם ללא עדתיות ,עובדה בתי הקברות מלאים בנופלים רובם בערי ישראל
הני זובידה היקר אתה עושה עבודת קודש תבורך המקלדת שאתה מקיש עליה !
קיבוצים הם חיה מיוחדת, זה נראה כמו בעל אחוזה עם אלפי דונמים, אבל במקרה הזה את "בעל האחוזה" מחליפה קבוצה סגורה של כמה מאות אנשים. כל קבוצה כזו מחזיקה בכמה אלפי דונמים. לדוגמא במועצה המקומית דרום השרון יש 7 קיבוצים עפ"י אתר האינטרנט של המועצה דרום השרון (http://www.dsharon.org.il/) שטח הקיבוצים הכולל הוא 23,106 דונמים מס' התושבים בשבעת הקיבוצים 3090 בממוצע 7.5 דונמים לאדם. למשפחה בת 4 נפשות מדובר בכ- 30 דונמים !!!!
עפ"י אתר האינטרנט של המועצה המקומית דרום השרון מתוך 7 הקיבוצים 6 הוקמו בשנות ה-50 כך שהטענה שהם הקימו את המדינה אינה מדויקת בלשון המעטה. קיבוצים אלה יושבים על אחת ממשבצות הקרקע היקרות ביותר.
הערה: במקום הוקמו בשנות ה-50 צ"ל הוקמו אחרי קום המדינה
זה לא משנה מתי הוקמו – האדמות מעולם לא היו שלהם!!! הם קיבלו אותם למשמורת בלי לשלם שכירות והם חיו היטב מהאדמה, כלכלית, תרבותית ובעיקר פוליטית. וכעת הם מנסים להמשיך ולנכס הכול – לא יקרה!
תתפלא, אבל הטיעון הדמגוגי של הקיבוצים לגבי "תרומתם הקריטית להקמת המדינה" – משכנע רבים וטובים. העובדה שקיבוצים רבים הוקמו אחרי קום המדינה שומטת את הקרקע מתחת לטיעון הדמגוגי הזה ומכאן חשיבותו. לגבי האופטימיות שלך שהקיבוצים לא יצליחו להמשיך ולנכס הכל, הלוואי. לצערי אני לא אופטימי כמוך.
בשביל האיזון הייתי שמח לקבל אינפורמציה אודות שוד הקרקעות הגדול של המושבים שהוקמו לאחר קום המדינה..כ"כ מידע לציבור אודות עלויות חוק גל ופרוט המחיקות..שמות משפחה…בנקים..ואז נגלה ,אולי,מציאות אחרת. מציאות בה ,בשקט בשקט מתחת לראדאר של ה"שבט השולט" היתעשרו אלפי משפחות על חשבון הציבור..הקיבוצים זה הכסף הקטן? מעניין!
הי משה, גם אני אשמח! יאללה לעבודה…
טרקבאקים
[…] הצדק החלוקתי? נותנים לבנות ובנים ממשיכים בקיבוצים (למרות חובות של 20 מיליארד שקלים שנמחקו!!!)? בבקשה, אבל, באותה הינף קולמוס חייבים לתת לבנים ובנות […]